marți, 7 octombrie 2008

Maratonul Pacii, Kosice, 2008

05.oct.2008, Kosice, a 85 a editie a maratonuli pacii! E al doilea cel mai important maraton din lume si cu cea mai indelungata traditie.
Orasul viermuieste de oameni veniti sa ia parte la eveniment sau doar sa priveasca. Traficul e oprit pt 5 ore. Sunt mai multe tipuri de curse:
-maratonul principal e 42 de km
-jumatate de maraton de 21 de km
-minimaratonul pt parinti si copii- 4,2 km
-maratonul pt oameni cu handicap
-curse de role si biciclete
Toate cursele in numele pacii. Initiat in 1924, acest maraton a rezistat pana azi si oamenii participa cu drag. Alergatori din Kenya sau Etiopia sunt castigatorii obisnuiti. Sunt arborate multe steaguri, printre care si cel al Romaniei. Ma bucur ca reprezentantii taramului mioritic iau parte la un asa eveniment in numele pacii. Castigatorul e un kenyan, ................., 2 ore, 10 min si 51 sec. Unii participanti nu se opresc din tremurat pe drum, toata lumea aclama si aplauda incercarile brave de a rezista 42 de km alergand. Printre participanti sunt si celebritati politice, gen fostul prim-ministru, oamenii f bogati cu renume si vecinii prietenilor nostri.
Un participant in carje incearca sa-si mentina zambetul pe buze desi efortul e evident f mare pt el. El e cu siguranta un invingator si un extraordinar exemplu de vointa. He is the champion!
Kosice a ridicat un monument dedicat acestor alergatori ai maratonului, o statuie a unui atlet alergand si o placa comemorativa cu numele tuturor castigatorilor, de la prima editie pana azi. Nu cred ca as putea alerga atat, 42 de km si in maxim 5 ore, insa ma bucur ca am asistat la eveniment. Pacea merita sarbatorita cat mai des!

Niciun comentariu: